hushallsbudget-risicum-croppng

Hushållsbudget

Visst skulle det vara skönt att slippa den inre stressen i slutet av månaden när pengarna på kontot börjar ta slut och det är flera dagar kvar till nästa lön? Det krävs lite träning och disciplin men du kan faktiskt skapa en välfungerande privatekonomi och ha koll på pengarna varje månad. Vi ska här ge dig handfasta tips som hjälper dig i din vardag!

Det första du behöver göra är att lägga upp en månadsbudget för att få en överblick över hur många utgifter du har varje månad och hur mycket du har att röra dig med när räkningarna är betalda. Budgeten blir sedan ett verktyg för dig att hålla ordning på din hushållsekonomi.

Följ våra tre steg för att lyckas med din hushållsbudget!

Steg 1 - intäkter

Ett enkelt sätt att få koll på pengarna är att använda dig av enbudgetmall och börja med inkomsten varje månad. Använd gärna en budgetapp, det finns numer många fiffiga ekonomiappar på marknaden som funkar både med iPhones och Android-telefoner. Har du en månadslön är det bara att skriva in den månad för månad. Har du en oregelbunden inkomst kan du uppskatta vad du tror att inkomsten blir varje månad. Förutom lön så har du kanske bidrag eller andra intäkter varje månad. Lägg även in den inkomsten.

Steg 2 - utgifter

Gå sedan vidare till utgifterna och börja gärna med de stora, konstanta utgifterna så som mat, hyra, försäkring, abonnemang eller SMSlån som du behöver betala av, innan du går vidare till de mindre utgifterna. Försök uppskatta de små köpen du gör varje dag. Vad har du för matkostnader? Äter du ofta lunch på restaurang, köper du en kaffe och kanelbulle på rasten eller smög det ner ett spontant köp på klädbutiken. Titta gärna igenom kvitton för att hitta alla småköp som du gör dagligen och specificera dem i kategorier.

Steg 3 - spara pengar

När du räknat ut hur mycket du gör av med i månaden och hur mycket du har kvar att leva på eller om du går back varje månad så kan du fokusera på hur du kan spara mer pengar

  • Elbolag 
    När det gäller elbolag så finns det företag på nätet som ger dig en överblick om vilka elbolag som finns och vilka som är billigast. Kanske är det dags att byta till någonting billigare?
  • Tv-abonnemang
    Sättet att använda tv:n på börjar förändras och fler väljer att se sina filmer och tv serier på nätet via streaming och webbkanaler. Ta dig en funderare om hur mycket du faktiskt ser på tv och om det kanske räcker med basutbudet istället för att betala för ett abonnemang med extra kanaler.
  • Träning
    Ligger träningskortets abonnemang och tickar varje månad som ständig påminnelse om att du inte tränat på länge? Det finns många sätt att träna gratis på istället. Titta på Youtube-klipp och träna i vardagsrummet, ta med dig en kompis på långpromenad eller varför inte börja cykla istället för att betala för ett busskort? Räkna ut hur många gånger i månaden du faktiskt utnyttjat gymkortet och vad varje session kostar med det abonnemang du har. 
  • Småpengar
    Spara dina mynt och investera dem sedan i fonder och aktier för att se hur du kan få små summor att växa med tiden.

Det är bara du som sätter gränserna för hur du kan spara pengar. Så ta tag i detta nu och märk förändringen i din ekonomi inom några månader!